Krapi

”Opas ajatteluviidakossa”

”Konsultti on hyvä opas ajatteluviidakossa. Fenixin Hanski auttaa meitä näkemään asioita oikealla tavalla ja pääsemään irti turhista luuloista”, sanoo Krapin toimitusjohtaja Pekka Holma.

Tuusulan Rantatiellä oleva Krapi edustaa kaikkea sitä, mitä kulttuurikunnasta halutaan Suomelle kertoa: perinteitä, innovatiivisuutta, aitoja kohtaamisia.

Pekka Holman isoisänisä Klas Holma hankki Krapin tilan sata vuotta sitten. Vuosien saatossa maatilasta on kasvanut monipuolinen palveluyritys, jossa on mm. hotelli, ravintoloita, saunoja ja oma palvaamo. Vuonna 1973 perustettua Krapihovi Oy:tä johtavat nyt sisarukset Pekka ja Anne Holma.

Huolenpito ja ruoka pysyvät

Perinteikäs Krapi elää muutoksen aikaa. Pekka Holman mukaan koko konsepti on nyt mietinnän alla. ”Yritys on jo sen kokoinen, että meidän on mietittävä, miten monta asiaa pystymme tekemään todella hyvin. Keskinkertaista emme halua tehdä millään osa-alueella. ”Fenixin Hannu Lehtonen, Krapin ystävä itsekin, on Holmien apuna miettimässä konseptointia, strategioita ja visioita. ”Suunta on yhä vankemmin kohti yritysten tarvitsemia palveluita. Huolenpito ja suomalainen ruoka ei meiltä koskaan häviä, mutta muuten asioita pitää miettiä uudelleen.”

Haasteita kyllä Holman mukaan riittää vaikka muille jakaa. ”Oikeiden ihmisten saaminen tekemään oikeita asioita on haaste, jonka kanssa pelaamme päivittäin. Meillä on vuosia ollut niin kova tekemisen vauhti, että kaikki asiat eivät aina ole olleet täydellisesti hallussa. Niinpä nyt pitää istua alas ja miettiä asioita osaavan, ulkopuolisen henkilön kanssa. Jos konsepti on kunnossa, niin yrityksellä menee hyvin niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.”

Aidosti ihmisten lähelle

Fenix Consulting tuo Krapiin näkemyksiä ihmisten johtamisesta, bisneksen tekemisestä ja visioiden luomisesta. ”Hanskilla on aina valtavat työhalut. Hän saa meidät ajattelemaan oikeita asioita. Hän auttaa meitä miettimään eri toimintojen painoarvoja ja auttaa myös luopumisessa. Joskus pitää osata luopua, jotta menestyisi vielä paremmin. Hanski on opettanut meidät pääsemään myös irti luuloista.”

Pekka Holma kiittää Fenixin Hannu Lehtosta erityisesti yrityksen asioiden syvällisestä paneutumisesta. ”Hanski haluaa oikeasti ratkaista ongelmiamme. Hän innostuu kerta toisensa jälkeen ja tartuttaa innostuksen myös muhin. Kun mies vielä puhuu selkeää kieltä ja tulee aidosti ihmisten lähelle, niin asiat kyllä sujuvat.”

”Jos emme saa Hanskin kanssa työskentelystä irti mitään, niin se on kyllä meidän heikkouttamme”, Holma naurahtaa ja kiittää vielä Hannun arvomaailman sattuvuutta omaan arvomaailmaansa.

Onnistuminen itsestä kiinni

Vuonna 1994 Krapin johdon ottanut Pekka Holma peräänkuuluttaa kunnan ja yrittäjien reilua yhteistyötä. ”Yrittäjien pitää tietää, minne kunnan asiat ovat menossa, jotta pystyvät kehittämään omaa yritystään oikeaan suuntaan. Yrittäjien ja kunnan päättäjien pitää istua samalla puolella pöytää. Se koituu kaikkien hyväksi. Väillä tuntuu kuin Tuusulassa olisi käynnissä jatkuva remontti. Pitäisi osata arvostaa myös vanhaa, jo olemassa olevaa, rakentaa ja nostaa sitä, eikä koko ajan höyrytä uuden perässä. Olemassa olevia yrityksiä pitää kannustaa”, paukuttaa Holma.

Pekka Holmalle yrittäjyys on elämäntapa, mutta hän osaa erottaa myös työn ja vapaa-ajan. ”Innostun herkästi asioista. Pienikin onnistuminen voi avata kokonaan uuden maailman. Innostunut ihminen ei näe ongelmia, vaan tehtäviä. Onnistuminen on itsestä kiinni, mutta ulkopuolinen, luotettava konsultti auttaa näkemään metsän puilta.”