Ramboll Finland

Ramboll Finland Oy on osa kansainvälistä Ramboll Groupia. Ramboll on johtava kansainvälinen asiantuntijayritys, joka toimii ympäri maailmaa. Eurooppalaisten kotimarkkinoiden sekä Baltian alueen laajan toiminnan lisäksi Ramboll toimii myös mm. Venäjällä, Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Rambollin liikevaihto vuonna 2009 oli 89,9 miljoonaa euroa.

Ramboll Groupin pääomistaja on Ramboll Säätiö, joka omistaa yrityksestä 90 %. Loput osakkeet ovat henkilökunnan omistuksessa.

Huomisen tekijät

”Kun asiakashallinnan TUTKA-selvitys esitellään, tuntuu kuin saisi kevättodistuksen. Fenix Consulting on ollut mukana monessa työssä kumppaninamme jo kymmenen vuoden ajan”, sanoo johtaja Jarkko Niittymäki Ramboll Finland Oy:stä. Niittymäen vastuulla yrityksessä ovat infra ja liikenne.

Ramboll on niin monessa mukana, että hitaampaa hirvittää. Toimialoina ovat infra ja liikenne, vesi ja ympäristö, rakennukset ja rakenteet, teollisuus ja energia sekä johdon konsultointi. Kansainvälisessä Ramboll Groupissa työskentele lähes 9 000 asiantuntijaa eri puolilla maailmaa aina Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa myöten. Suomessa työntekijöitä on noin 800.

”Tanskalainen pääjohtajamme sanoi, että pörssiyhtiöt lukevat päivän lehdistä, miten niillä menee. Me voimme asettaa tavoitteet itse itsellemme. Meillä kasvu on asetettu tärkeimmäksi. Se tulee jopa ennen kannattavuutta”, sanoo Niittymäki.

Fenix Consulting tekee Rambollin infra-toimialalle asiakashallinnan TUTKA -selvityksen joka kevät. Lisäksi alueellisia selvityksiä tehdään parikymmentä. ”Fenixin ote on aktiivinen ja kuunteleva. Minkä sanovat, sen pitävät”, Niittymäki sanoo.

Liike-elämän ystävyyttä

Monitoimialaisen yrityksen tunteminen edellyttää Niittymäen mukaan vuosien yhteistyötä. ”Fenix tuntee toimialamme niin hyvin, että se pystyy toteuttamaan pikaisetkin toimeksiannot nopeasti. Aikaa säästyy, koska pitkiä taustaselvityksiä ei tarvita. Nimenomaan liikennepuolen ja kansainvälisten asioiden selvityksiä Fenix on tehnyt meille todella pikaisillakin toimeksiannoilla. Veisi valtavasti aikaa etsiä työhön joku uusi tekijä. Tuttu mies voi hypätä mukaan vauhdissa.”

Suurikin yritys tarvitsee ulkopuolista sparraajaa. ”Asiakas kertoo usein helpommin murheistaan ja tuntemuksistaan kolmannelle osapuolelle kuin suoraan meille. Konsultti osaa kysyä asiat paremmin kuin me itse kysyisimme. Kun puhutaan asiakassuhteista, niin luottamus yrityksen ja konsultin välillä on saumaton ja ehdoton”, Niittymäki sanoo.

Luottamus omaan konsulttiin on vuosien mittaan kasvanut niin, että Niittymäki mm. puhuu Hannu Lehtosen sijaan Hanskista. ”Minusta voimme Hanskin kanssa puhua liike-elämän ystävyydestä. Luottamus on niin syvä, että pystymme keskustelemaan vaikeistakin asioista.”

Säkillinen kehittämisehdotuksia

Vaikka Rambollilla on oma mittava johdon konsultointiin erikoistunut yksikkö, ei Niittymäki näe ulkopuolisen konsultin käyttämisessä ristiriitaa. ”Hanski on asiakkuuskonsulttimme. Sitä osaamista meillä ei omassa talossa ole.”

Niittymäki kehuu TUTKA -selvityksiä, mutta ennen muuta selvitysten mukanaan tuomia tuloksia. ”TUTKA -haastattelujen jälkeen Hanski tulee meille mukanaan säkillinen kehittämisehdotuksia. Raportit ovat aina mielenkiintoista luettavaa. Niissä priorisoidaan ja fokusoidaan sopivasti. Otamme aina muutaman suuntaviivan, joita lähdemme kehittämään”, Niittymäki selvittää.

Pienemmissä yksiköissä mennään hyvin konkreettiselle tasolle. ”Siellä tehdään täsmäiskuja ja täsmäratkaisuja. Hyvin konkreettisia asioita, joihin itse kukin yksikössä voi vaikuttaa.”